Sticla securizată călită

sticla securizata

Sticla securizată călită

Sticla securizată călită, se obține în urma procesului termic de încălzire pană la 650-680 C˚ și răcire rapidă pană la temperatura camerei. Prin acest intermediu sticla devine de 5 ori mai dură, fără a-și pierde elasticitatea. O calitate importantă a sticlei securizate este comportamentul acesteia în momentul spargerii. În comparație cu sticla normală, sticla securizată se sparge în bucatele mici și nu în bucăți mari și ascuțite.

Sticla securizată călită este folosită atunci când se doreste rezistență termică și protecție împotriva riscului de spargere. Un element esential în vederea reducerii probabilității ca sticla să se spargă în momentul procesului de securizare, o reprezintă atenta prelucare a muchiilor sticlei. Este recunoscut faptul că prelucrarea defectuasă a cantului sticlei ce va fi supusa securizării, afectează în egală masură atât calitatea cât și proprietățile mecanice ale produsului finit.

Sticla securizată este folosită la cabinele de duș, balustrade, uși de interiorpereți de sticlă, geamuri termopan sau geamuri laminate, etc. – în special pentru aplicații ce necesită urmatoarele:

  • O mai bună rezistență la socurile mecanice (uși de sticlă, panouri de sticlă fixate în puncte precum balustradele de sticlă, etc.).
  • O mai bună rezistență la stresul termic (sticla supusă în fața temperaturilor ridicate în cazul brâurilor de bucătărie, etc.).
  • O mai buna protecție împotriva riscului de spargere, respectiv reducerea riscului de ranire.

 

Testul împotriva spargerii accidentale

Cu tote acestea, există un risc al sticlei securizate. Vorbim despre riscul de spargere accidentală sau spontană a geamului fără a fi supus unor socuri externe în momentul montării. Acest risc poate fi eliminat printr-un test denumit HEAT-SOAK TREATMENT. Incluziunile de sulfid de nichel conținute în mod normal de orice sticlă își măresc volumul în prezența temperaturilor înalte. Echilibrul de tensiuni din interiorul sticlei securizate se modifică în aceste locuri și se produc așa numite spargeri spontane. Pentru minimizarea acestui risc se recomandă tratarea suplimentară prin testul „heat soak”. Astfel, dupa securizarea sticlei, aceasta este introdusă în cuptor și pastrată la o temperatură constantă de circa 290 grade C timp de 4-8 ore, perioada în care geamul cu risc se sparge.

Iată de ce compania GlassProtect lucrează doar cu produse din sticlă securizată – pentru Siguranța Familiei Tale 

Sticla securizată prin călire. Glass Protect